Rhédey Gábor: Saját néző – könyvbemutató (programajánló)

rhedey_gaborRHÉDEY GÁBOR: SAJÁT NÉZŐ – a FISZ Könyvek sorozat legújabb, 57. kötetének bemutatója

2013. január 9. 19:00, Anker Klub (1062 Budapest, Anker köz 1-3.)

A szerzővel beszélget: Miklósvölgyi Zsolt szerkesztő, esztéta, PhD-hallgató (PPKE-BTK)

Táncolnak: Egyed Bea és Újvári Milán táncművészek (improvizatív munkabemutató a készülő új duettből a felolvasás során, további információ:http://radioballet-blog.blogspot.hu/ )

Dedikál és felolvas: Rhédey Gábor

Később pedig zenél: DJ Minek

A kötet a bemutató alkalmából 40% kedvezménnyel vásárolható!

—-

Rhédey Gábor 1985-ben született Budapesten. Tizenkilenc éves kora óta publikál. Írásait több országos és online lap is közölte. Jelenleg a reklámszakmában
dolgozik. Ez az első kötete.

—–

Térey János a Saját nézőről:

“Rhédey Gábor vershőse digitális bennszülött. „Elég egy ismerős a Facebookon, / hogy ne legyek tovább jogosult / az orvosi titoktartásra.” Ez az a lehetőség, ami nekünk, negyveneseknek, még nem kínálkozott húszévesen, és nem is nagyon bántuk, illetve simán boldogultunk nélküle. „Nem bízni többé a blogokban, / a vezető pincék boraiban, / a pontos érkezésben.” A hős tehát huszonéves, perspektívái tavasziak: saját nézőpont. „1988, te fáradt!”, dalolta egykor Hollósvölgyi Iván. „Kb. 2006 óta nem értem a világot. / De azért valahogy megélek”, jelenti ki nyugodt szívvel Rhédey hőse. Ne feledjük, felnőttkorának a legutóbbi gazdasági válság és a magyar politika forró ősze is alapító eseménye (ugyanúgy, mint nekünk a rendszerváltás volt), bár erről ez a rokonszenvesen szelíd költészet egyelőre nem, vagy csak áttételesen beszél – most, a közéleti konjunktúraköltészet virágkorában. Sejtem, hogy majd fog. Rhédey amúgy egyáltalán nem szemérmes. Leválik – látható és láthatatlan – mintáiról: elkülönböződik. A magánéletre adja voksát. Ami örökké változatlan, az természetesen a párkapcsolatok zaklatottsága, folyamatosan kiegyenlítetlen erőviszonyai. A szeretett nő haragja elaprózza a családi porcelánt. A kapualj „a kétségbeesés vakolatpergető torka”. A szeráfoknak már csak a csontjai vannak meg, azokat is eltakarítják. Fikusz és anyósnyelv zöldellik. A nyár, e „túlmozgásos évszak”, fesztiválozva telik. Ott a szembenállás a nyitóvers bokszoló alaphelyzetében is; a ringbeli beszélő kompromisszumos megegyezést javasol bajnokesélyes ellenfelének. És ez újszerű. Soványnak kéne lenni, figyelmeztetett néhány éve Nádasdy Ádám. Hajnalban kéne kelni, állítja Rhédey, aki keskeny és éles, olykor szilánkos költeményeiben a böllérek pontosságára törekszik, akik leválasztják a húst a csontról.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s