Képzőművészet az Apokrif Online-on

A pár nappal korábbi közleményben röviden már szó esett az Apokrif rovatait érintő változásokról, többek között arról, hogy az Apokrif Online 2012 szeptemberétől – a színházi rovat mellett – képzőművészeti rovattal is bővül. A Látószög rovat egy-egy cikke révén az Apokrif lapszámaiban már korábban is folyamatosan helyet kaptak vizualitással, képzőművészettel foglalkozó írások, az online felületen azonban erre ritkábban került sor. A (kortárs) képzőművészet iránt érdeklődő és elkötelezett művészettörténész-hallgatóként a képzőművészeti rovat létrehozását fontos és okos döntésnek tartom, így örömömre szolgál, hogy veress dani mellett részt vehetek annak szerkesztésében. Az alábbiakban néhány olyan elképzelésünket szeretném rögzíteni, melyek a rovat profilját hivatottak körvonalazni.

Az Apokrif Online képzőművészeti rovata elsősorban – de semmiképpen sem kizárólag – a kortárs magyar képzőművészeti életre kíván összpontosítani. Ezen belül kiemelt figyelmet szeretnénk fordítani a szcéna azon tárlataira, eseményeire, ahol pályakezdő, fiatal képzőművészek alkotásai kerülnek bemutatásra. Ezen tárlatok kritikus vizsgálatára véleményünk szerint azért van nagy szükség, mert Magyarországon alig akad olyan fórum, amely a még be nem futott, feltörekvő generáció képzőművészeti munkásságát kíséri figyelemmel. Ezen túlmenőleg foglalkozni kívánunk a kortárs magyar képzőművészeti élet azon képviselőivel is, akik neve a képzőművészetben kevésbé jártas olvasók számára sem cseng ismeretlenül, vagyis akik eddig maguk mögött hagyott életművükkel már rászolgáltak hírnevükre.

Nem korlátozzuk azonban a rovat profilját kizárólag a kortárs magyarországi képzőművészetre. Célunk, hogy a kortárs képzőművészet nemzetközi színterén mozgó, kimagasló teljesítményt nyújtó, eddigi munkásságuk révén figyelmet érdemlő alkotókkal is foglalkozni tudjunk. Továbbá adott esetben azt sem tartjuk kizártnak, hogy a művészettörténet által már sok éve, évtizede kanonizált alkotók és munkáik kapcsán írt szövegeket jelentessünk meg.

Mindenképpen kötni kívánjuk azonban magunkat ahhoz, hogy a megjelenő publikációk egyéni meglátásokkal, önálló gondolatokkal rendelkezzenek, s így részéve válhassanak korunk művészetelméleti diskurzusainak. Fontosnak tartjuk, hogy az egyes írások kritikai hozzáállással, teoretikus nézőpontból közelítsék meg a vizsgált tárlatokat, eseményeket, életműveket, vagy akár műveket. A rovat egyes cikkei így kevésbé tudósító-beszámoló jellegű írások lennének, sokkal inkább kérdéseket felvető és konklúzív megállapításokra törekvő szövegek.

Ahogyan azt fent már említettem, rendkívül lényegesnek tartom, hogy egy irodalmi folyóiratban képzőművészettel foglalkozó rovat is helyet kapjon. Képzőművészet és irodalom „egy lapon” említése lehetővé teheti a művészeti élet különböző színterei közti párbeszédet, elősegítheti az egyes társművészetek reflexióját, valamint lehetőséget teremthet szöveg és kép, kép és szöveg kölcsönhatásának létrejöttére. Az Apokrif Online képzőművészeti rovatának elindítása fontos állomás lehet az Apokrif történetében, amennyiben a fenti céloknak eleget tud tenni, és az itt említett lehetőségeket ki tudja aknázni. Amennyire tőlünk telik, arra fogunk törekedni, hogy az online felület képzőművészeti rovata megfeleljen a fenti célkitűzéseknek, színvonalával pedig méltó legyen az Apokrif eddig kialakított profiljához.

Barkóczi Flóra

4 Comments

 1. Kedves Flóra!

  Valószínű elírás, ám egy kultúrával foglalkozó oldal, nem engedheti meg magának, hogy Veres Dani nevét kis betűkkel írja. Még akkor sem, ha Veress Dani ezt nem sérelmezi. A helyesírás is fontos részét képezi a kultúrának, még akkor is ha azt egy internetes oldalon szeretnék népszerűsíteni. Előre is köszönöm a korrekciót.

  Üdvözlettel:

  Zsolt

 2. Kedves Zsolt!
  Magam jegyzem így, nemecsekesítve a képzőművészettel foglalkozó szövegeimet.

  vd

 3. Kedves dani!

  Akkor valószínű lemaradtam valahol, mert ezen publikációjával nem találkoztam, ahol tájékoztatja erről azokat, akiknek írásaikat szánják. Mindenesetre köszönöm, hogy tájékoztatott. 🙂

  Zsolt

 4. Kedves Flóra!

  Te vagy az egyik leghelyesebb lány akit életemben valaha is láttam.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s