Kirakatban a Magvető (beszámoló)

Eleven 11­ ­- a Magvető Café költészet napi megnyitója, Magvető Café, 2017. 04. 11.

Eleven11

A költészet napja alkalmából a Magvető Kiadó maratoni könyvbemutatóján és versfelolvasásán, az Eleven 11-en vehettek részt az érdeklődők a Magvető Caféban.

A Dohány utcai kávézó az elmúlt hónapok nagy újdonsága. A kiadó egy multifunkcionális teret alakított ki, kávézáson kívül esti italozásra, színpadi előadásokra és filmvetítésekre is alkalmas a modern, otthonos helyiség. Emellett könyvesboltként is funkcionál, az összes Magvető által kiadott könyv megvásárolható itt. Az asztalokat és a farostlemezből épített lelátót hamar megtöltötték az emberek, és bár az est majdnem négyórás volt, a nézők végig kitartottak. A későn érkezők pórul jártak, csak állóhelyek maradtak, és a hátsó bejáraton keresztül osonhattak be a Fókusz könyvesbolton át. Hamar összeverődött az utcán sétálókból egy kisebb-nagyobb tömeg, akik az ablakokon keresztül leskelődtek be, így a közönség is előadónak érezhette magát a kintről figyelők révén.

Az est Dávid Anna és Nyáry Krisztián rövid beszédével indult, akik harmadik alkalommal is megnyitották a Magvető Cafét, és meséltek kicsit keletkezésének történetéről. A kávézó nyitásának gondolata már régóta foglalkoztatta Nyáry Krisztiánt, s a gondolat fél év után Weiner Judit belsőépítész segítségével realitássá vált.

A beszéd után az Időmérték-sorozat öt, költészet napjára megjelent kötetét mutatták be egy-egy költőtárs segítségével, ezután pedig a szerzők olvastak fel. A könyvbemutatók közötti szünetben a Dés András Trió nyűgözte le instrumentális zenéjével a közönséget: a hagyományos hangszerek mellett sípok, különféle dobok, csörgők és cintányérok tették a számokat különlegessé.

Bognár Péter A fényes rend kötetét Horváth Viktor méltatta. Bognár könyvében van egy önéletrajzi ihletésű narratív keret: hatéves gyerekek megtalálják a WC-ben Zalatnay Sarolta Cicciolina, a szexciklon című könyvét. Az ebben szereplő képek címeit vette át Bognár cikluscímeknek, és részben ezekhez készült leírások a versek. Az esten ezekből olvasott fel: Az ábrándozás az élet megrontója, Képviselőnő munkaruhában, Néger babával régen és most, Amerikai katonákkal… a címek elég sokatmondóak.

Egy elsőkötetes szerzővel is megismerkedhettünk, Zilahi Anna személyében.  A bálna nem motívum cím művét Fehér Renátó dicsérte, majd a kötet címadó versét – Kemény Lilinek dedikálva – is hallhattuk a szerző előadásában.

Ezt követően Tóth Krisztina beszélt Turi Tímea Anna visszafordul című kötetéről. Tóth Krisztina kiemelte, hogy előre fél, hogy az Anna visszafordult „női könyvnek” fogja a kritika aposztrofálni, mivel táskákról, házimunkáról, szülésről, anyaságról is szó esik benne, de hangsúlyozta, hogy ezek a versek nem kifejezetten a női sorsról szólnak, Tímea az idegenséget, alá- fölé rendeltséget írja meg. Tóth Krisztina kérésére  a szerző felolvasta Fontosabb dolgok, és A költészet története című verseit.

Eleven11_2

Pál Sándor Attila Düvő című könyvéről Darvasi László írását a házigazda, Szegő János ismertette.  Darvasi a kötetet a népi hagyományok folytatásának és egyben megújításának tekinti. Táncokból, dalokból, énekekből áll a Düvő, ezt a felolvasott versek címei is tükrözik: Táncdal, Szerelmi dal, Munkadal, Katonadal, Gúnydal.

Hevesi Judit Holnap ne gyere című kötetéről Erdős Virág beszélt. A könyv Weiler Péter kiállítására készült, ahol a közönség tányérokat törhetett össze, hogy levezesse a feszültséget, Erdős Virág bemutatója éppen ezért a törés motívuma köré szerveződött. A verseket (Mi marad meg?, Puszipajtás, Perspektíva, Másnap) pedig Balog Judit előadásában hallhattuk.

Második körben versfelolvasások voltak olyan szerzőktől, akiknek az új kötete Könyvhétre, vagy ősszel jelenik majd meg a Magvető Kiadónál. Kemény István volt az első közülük, aki egy óriási füzetből olvasta fel a kéziratait. Nádasdy Ádám már megjelent kötetéből a szövegeket Balog Judit tolmácsolta, majd Nyáry Krisztián elmesélte, hogy Arany Jánosról kering egy legenda, miszerint volt egy máig ismeretlen erotikus versgyűjteménye, melynek újraírására felhívást intézett a kortárs költőkhöz, és egyedül Nádasdytól érkezett mű, ezt meg is hallgathattuk. A közönség reakciójából ítélve hiba lett volna nem kiaknázni az Arany János költészetében rejlő lehetőségeket a pajzán átiratra. G. István Lászlóval folytatódott az est, majd Kántor Péter Valahol itt című, Könyvhétre megjelenő könyve következett. Parti Nagy Lajos verseit Dés Andrástól hallhattuk. Végül pedig Erdős Virág a Hátrahagyott versek című, kiadás előtt álló kötetéből olvasott fel, az egyiket (ez) Gulyás Mártonnak címezve kissé átírta az alkalomra, de a könyvben az eredeti verzió fog majd szerepelni.

Lezárásképpen ismét a Dés András Trió zenélt. Majd asztalbontás következett, de nem kellett messzire menni, az est után az iszogatás, beszélgetés ki tudja meddig folytatódott a Magvető Caféban. Érdemes lesz a Dohány utca felé venni az irányt, megnézni a kávézót, inni egy jó hosszú kávét és beszerezni az esten bemutatott versesköteteket.

Ható Fanni

Fotó: Szilágyi Lenke
Forrás: a Magvető Café facebook-oldala.

 

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s