Az utolsó utáni háború előtt – disztópia-tanácskozások (programajánló)

17201206_10154607811128335_3346196843331835885_n

A Fiatal Írók Szövetsége háromnapos összművészeti rendezvényének kérdésfelvetése a disztópia jelensége az irodalomban és a társművészetekben: mi indítja az alkotót arra, hogy történetét, mondandóját utópikus vagy disztópikus környezetbe helyezze? És miért található az utóbbi időben egyre több ilyen alkotás a mainstream popkultúra mellett a szépirodalmi szövegek között is? A tanácskozássorozat szekcióülései során nyomába eredünk a magyar irodalom disztópikus szöveghagyományainak, és a huszadik századi irodalomról szóló panel mellett kortárs szerzőkkel is beszélgetünk. A problémakör nemcsak az irodalmat érinti: a rendezvényt képregények, filmvetítések, társasjátékok, performanszok teszik összművészetivé, és hozzák közelebb a témát az érdeklődők számára – a délutáni-kora esti beszélgetéseket és bemutatókat követően pedig a felkért dj-k zeneileg járják körbe a témát, vetítéssel egybekötve.

Részletes program:

1. nap (csütörtök) március 23.

17.45: Szekeres Niki és Szőllőssy Balázs disztópikus megnyitója

18 óra: Amikor Magyarország nem volt, hanem lesz – A XIX. századi magyar utópiák, disztópiák és a fantasztikus irodalom nyomában

Moderál: Szekeres Niki

Beszélget: Hansági Ágnes + Hajdu Péter + Szilágyi Márton + Veres Miklós

Ha meghalljuk az utópia kifejezést, kis eséllyel jut eszünkbe a XIX. századi magyar irodalom, pedig szép számmal születtek tudományos fantasztikus regények, pesszimisztikus disztópiák vagy éppen eutópiák ebben a korszakban is. Mind a kánonból kiesett, mind a még mindig kult szerzőnek is tekinthető alkotók szövegeiből izgalmas és egyedi, elfeledett irodalmi hagyomány rajzolódik ki.

19.30 óra: “Műfaj, disztópia, államszocializmus”

Az államszocialista évtizedek centralizált filmgyártásának keretei között a disztópiák jelentősége megnőtt, hiszen a műfaj önmaga adott lehetőséget a panoptikus társadalmi berendezkedés kritikájára. Juliusz Machulski 1984-es Szexmisszió című disztópikus science-fiction filmjéből kiindulva arról fogunk beszélgetni, hogyan jelentek meg a megfigyeléssel, az uniformizációval kapcsolatos kollektív félelmek ebben a szocialista műfaji filmben.

Előadó: Strausz László

Este: DJ: Cyborg Templar, VJ: jakimester

2. nap (péntek) március 24.

16 óra: A prekobok előrelátó rendőrsége

A prediktív rendészet a posztmodern nemzetállami működésmód sajátos terméke: az állam már nem tud bízni saját territorialitásában mint sarokkőben, továbbá saját határait kiterjeszti a kibertérbe, ahol viszont saját állampolgárait újrafelfedezve próbál meg a jövőbeni eseményekre és cselekvésekre következtetni a jelenben felhalmozott rengeteg adatból. Bezsenyi Tamás előadása során a Minority Report című film részletei is vetítésre kerülnek.

18 óra: Disztópiák a XX. század irodalmában

Moderál: Tinkó Máté

Beszélget: L. Varga Péter + Turi Márton + Vass Norbert

A XX. századot a tudományos és technikai fejlődés, illetve a globalizáció mellett a példátlan méretű háborúk és népirtások korszakaként is szokták jellemezni. Meghívott vendégeinkkel egy panelbeszélgetés keretében arra a kérdésre keresünk választ, hogy a magyar irodalmi hagyományban – kitekintéssel az orosz-szovjet és az angolszász kontextusra – milyen társadalomvíziók jelentek meg, és ezeket minden esetben negatív (disztópikus) kifejezéssel kell-e illetnünk.

Este: Dj: Sanyi+Adam Salman, VJ: jakimester

3. nap (szombat) március 25.

12 óra: Homokviharok és bolygó fölött élő társadalmak – disztópikus társasjátékok a Játszóház projekttel

Felépítenéd a saját disztópikus társadalmadat? Menekítenéd a sivatag futóhomokjából a repülőgéped alkatrészeit? Esetleg egy csillagközi háborúba keverednél? A Játszóház Projekt játékmestereinek segítségével szombaton déltől négyig átélheted a kalandokat és belecsöppenhetsz olyan világokba, amikről a háromnapos találkozón beszélgetünk.

14 óra: Majdnem a világ végén – A Világvégi mesék képregényantológia bemutatója

Moderál: Szekeres Niki

Beszélget: Szűcs Gyula + Lakatos István

Világvégi mesék, leégett sivatagok, infantilis zombik, amelyek legalább annyira valóságosak, mint szomszédaink a közértben vagy politikusaink a parlamentben. Mitől lehet egy disztópikus képregény aktuális, mennyire determinálja a téma a rajzstílust, hogyan és miből lesz ma képregényantológia Magyarországon?

16 óra: A jövő elkezdődött? – disztópia a popkultúrában

Moderál: Hanula Zsolt

Beszélget: Rusznyák Csaba + Lakatos István + Csepella Olivér
Hányféle jövő létezik? Épülhet-e alternatív univerzum az alternatív tényekből? Változhat-e bármi attól, hogy jó előre lerajzoljuk, énekeljük vagy bemutatjuk a moziban?

18 óra: A jövő sosem ér véget – Disztópiák a kortárs magyar
irodalomban – felolvasás és beszélgetés

Moderál: Szekeres Niki + Szőllőssy Balázs

Beszélget: Bartók Imre + Makai Máté + Nemes Z. Márió

Mutáns filozófusok New Yorkban, szörfkirály költő-kém a Dél-kínai tengeren, jégkorszakok, dinoszauruszok és bunkerek: miért izgatja a kortárs irodalmat a disztópia? Olyan szerzőkkel ülünk egy asztalhoz, akik szövegeikben maguk is gyakorolják a műfajt, ugyanakkor nem riadnak vissza attól, hogy elméleti megjegyzéseket is tegyenek a témáról.

Este: T&U MATTER revisited // Nemes Z. Márió // Mike Nylons + FOR

facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s