Sic Itur ad Astra 64: Benda Gyula-emlékszám (folyóirat- és programajánló)

Sic Itur ad Astra 64

Megjelent az arculatot váltó Sic Itur ad Astra történettudományi folyóirat 64. száma. A lap a wie es eigentlich gewesen elvét tipografikusan tömörítő, megújult küllemű kiadványai közül az elsőben az ELTE Történeti Kollégiumával együtt Benda Gyulára, a félmúlt társadalomtörténet-írásának meghatározó alakjára, a Történeti Kollégium alapítójára emlékezik.

A lapszám Benda Gyulára összpontosító blokkjában elsőként kerül kiadásra legálisan Hamburger Mihállyal közösen írt 1977-es marxizmus-dolgozata, amelyet eddig csak a Kovács András által szerkesztett Marxizmus a negyedik évtizedben című szamizdatkötet még fellelhető példányaiban lehetett olvasni. Hiába volt nehezen hozzáférhető, a gépirat – ellenkező előjelekkel – csomóponttá vált mind a késő Kádár-kor alternatív marxizmus-diskurzusában, mind a szerzők világnézetének és életpályájának alakulásában. Ezeket a csomópontokat járja be előtanulmányában Benda egyik tanítványa, Lugosi András, akivel a Sic Itur ad Astra közösen adja közre most nemcsak a szamizdat szöveget, hanem a dolgozat miatt Benda Gyula ellen folytatott pártfegyelmi eljárás iratait is. A Benda-blokkot a társadalomtörténész volt kollégáinak és tanítványainak a folyóirat körkérdéseire adott válaszai, értékes adalékai vezetik be. Továbbá a blokk kvázi függeléke a recenziórovat azon közleménye, amely a Benda-irodalom legrecensebb tételét, a Benda Gyula és édesapja, Benda Kálmán tiszteletére 2013-ban rendezett emlékkonferencia kötetét ismerteti.

A recenzens, Szekér Barnabás ugyanúgy a Történeti Kollégium tagja, mint a második, társadalomtörténeti tanulmányokat közlő blokk szerzői. Közülük Mátay Mónika Habermas nyilvánosságmodelljének recepciójáról, Mihalik Béla Vilmos kora újkori erdélyi nemesasszonyok érvényesülési lehetőségeiről ír, Gyimesi Emese Szendrey Júlia gyermekeinek háziújságáról ír. Továbbá Koloh Gábor az öngyilkosság-kutatás historiográfiáját, Bayer Árpád a Baross Gábor-telep identitásának megszilárdulását, Bezsenyi Tamás pedig Papp Simon abszurd(nak tűnő) meghurcolását elemzi.

 

A lapszámot 2016. december 1-jén, csütörtökön 18 órakor

K. Horváth Zsolt társadalomkutató, Benda-tanítvány

mutatja be

a Bartók Béla úti Kelet Kávézóban.

 

(A folyóirat-árusítással összekötött esemény Facebook-oldala itt érhető el.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s