Eörsi 10 (pályázati felhívás)

Az Eörsi 10 rendezvénysorozat szervezői arra bátorítják a fiatal szerzőket, lehetőleg olyanokat, akik még nem voltak tíz évesek a rendszerváltás hajnalán, hogy vegyenek részt – Eörsi szellemében, ha tetszik: modorában – az elmúlt tíz év fordulópontjairól írt publicisztikáikkal a pályázaton. Beküldési határidő: 2015. szeptember 15.

2015. október 13-án lesz tíz éve, hogy elhunyt Eörsi István költő, író, színpadi szerző és publicista. Utóbbi feladatkörében nehézsúlyú volt, a magyar publicisztika-történet egyik legvitriolosabb, legkeményebb közéleti szemleírója volt, a publicista Ady méltó társa, aki epébe mártott tollhegyével 1956-tól, majd politikai bebörtönzöttként való 1960. évi szabadulása után a Kádár-rezsim egyik legkérlelhetetlenebb kritikusa volt. Eörsi tíz éve nincs velünk. Különös változásokat hozó tíz év volt ez, biztos lett volna mondandója a halála után kipattant ügyekben: Szabó István ügynökügyében és kétoldali felmagasztalásában, az őszödi beszéd kapcsán, a Budapestet feldúló zavargásokról, s 56 furcsa 50. évfordulójáról. Biztos megszólalt volna a miniszterelnök-casting, a romagyilkosságok, a kötcsei beszéd, a NER-alapítás, a médiatörvény, az alkotmány-visszavonás, a baltás gyilkos, Paks-Putyin ügyében, és még sok egyéb témában. Ezek a publicisztikák nagyon hiányoztak az elmúlt tíz évben.

Most alulírott szervezők és szerkesztők arra bátorítunk fiatal szerzőket, lehetőleg olyanokat, akik még nem voltak tíz évesek a rendszerváltás hajnalán, hogy vegyenek részt – Eörsi szellemében, ha tetszik: modorában – az elmúlt tíz év fordulópontjairól írt publicisztikákkal ezúton meghirdetett vetélkedőnkön. A pályázat nem paródia, egyrészt mert 100.000, 50.000, 25.000 forintos jutalmakkal honoráljuk azokat, akiket a zsűri arany, ezüst, és bronz fokozatú eörsistának ítél meg. A zsűri a publicisztikákat közreadó lapok főszerkesztőiből, Eörsi monográfusából és szakfoglalkozású unokájából áll.

A pályázati felhívásra születő publicisztikákat maximum 4-8000 leütés terjedelemben az es@es.hu e-mail-címre kérjük beküldeni 2015. szeptember 15-ig a szerző nevével és elérhetőségével, valamint a publikáláshoz való hozzájárulásukkal együtt.

A legjobb tizenkét írást szeptember és október hónapokban a versenyben részt vevő online fórumokon megjelentetjük.

Az Eörsi10 rendezvénysorozat szervezői: Eörsi László, Lengyel Anna, Pap Ágnes, Vágvölgyi B. András.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s