About-kategória: A szó semmi. A gesztus minden.

Az About-kategória egy játszótér. Egy értelmező játszótere. Olyan rovat, ahol irodalom és zene határai elmosódnak, a zene szöveggé válik, a dallam pedig a papíron is értelmet nyer. Tévéből, rádióból, csapból folyó, fesztiválokon harsogó, otthon, pihenés közben morajló jól ismert dalok következnek. Az értelmezések megpróbálnak rámutatni arra, hogy miért is szeretjük őket, vagy ha ez idáig nem szerettük, miért is szerethetjük őket. Vajon mit akar nekünk mondani Odett Éjszaka című száma?

Odett: Éjszaka

Már éjfél múlt, a bár sötét,
Felteszed a lemezt, hogy nincs elég.
Tőlem most messze jársz,
Behunyom a szemem, míg rám találsz.
Dobd el már a mélabút,
Kapj el végre, unom a háborút.

Nincs túl késő, most is várok rád, rád.
Hagyj úgy mindent, nem kell más, csak a számra a szád.

Már nem hat rám a szóvilág,
Hiába is csavarod nem jön át.
Csillagfény és szórt szirom,
Tudod jól, hogy nem erről álmodom.
Nézz már rám, a hold borús,
Vedd már végre észre, ég a rúzs.

Nincs túl késő, most is várok rád, rád.
Hagyj úgy mindent, nem kell más, csak a számra a szád.

Sokat eddig nem hallottam Odettről, de ez a dal tetszik. Tetszik a hangulata, a zenéje és főképpen a szövege. Nem hiába, Tariska Szabolcs szerezte. Ő az, aki többek közt olyan remekművekkel ajándékozott már meg minket, mint a Hajolj bele a hajamba; a Téged nem; vagy a Magashegyi Underground Tegnapután című albumáról olyan alkotások, mint a Darazsak vagy a Závada Péterrel közös Csend. Ismét nem kell benne csalódnunk, ezúttal Odettnek rakott össze izgalmas, érdekes sorokat, amik kiváló összhangban vannak a dal köré épített világgal, érzülettel. Ezen kívül Odett hangja rendkívül érzéki és karakteres, kiválóan illik az atmoszférához és a mondanivalóhoz.

Álomszerű terepen járunk, tulajdonképpen nem is tudjuk megmondani, hogy képzeletben történnek-e a dolgok, vagy egy valós szituáció tanúi vagyunk. A cím nem csak az időt és a napszakot jelöli, hanem élethelyzetet, érzelmi állapotot is. Nyugalmat, csendet, ugyanakkor sejtelmességet és titkokat sugároz. A kezdő sorok hosszúra nyúlt éjszakát vázolnak. Sötét bár, zene. A bár lehet az egykori, vagy a mostani találkozás szimbolikus helye, amihez egyszer még izgalmas alkalmak és szép emlékek kötődtek, most viszont már csak a távolságot és a hiányt jelöli. Egy biztos: az újbóli egymásra találás inkább csak vágyálom, a szándék és az akarat viszont ki akar törni, újra élni és érezni szeretne.

A messze jársz – rám találsz, mélabú – háború ellentétpárok nem csak a helyzet ellentmondásosságát, bonyolultságát jelölik, de különleges hangulatot is gerjesztenek. A nyugalom és béke ideje még nem köszöntött be, a kibékülés várat magára. Azt nem tudni, hogy meddig várat, visszacsatolás ugyanis nincs a másik fél részéről. A beszélő szándéka egyértelmű: helyrehozni mindazt, ami a háborút okozta, kerüljön a helyére minden, legfőképpen egyik száj a másikra.

A szó semmi. A gesztus minden.” – írta Kosztolányi egy útirajzában az olaszokról. Valami ilyesmit kér a második szakaszban a beszélő is. A kiüresedett mondatok helyett tetteket, a felépített és meggyőzően felvázolt „szó világ” helyett beismerést és cselekvést. Finom szemrehányás ez, de a jelzés egyértelmű, és dialógusban van az első szakasz végének ötletes képével: a rúzs még mindig ég, most már csak az kell, hogy minden a helyére kerüljön. Nincs még késő tehát – hirdeti újra és újra a refrén. És bár a folytatást és a végkifejletet nem ismerjük meg, valami azt súgja, hogy csak be fog következni az a „számra a szád”-szituáció. A dal sokkal inkább hasonlít egy szerelmi vallomásra, mint egy siratóra, a lágy dallamok és a gitár a kibékülést és a beteljesülést jósolják. Talán az éjszakának is lassan vége, valamikor pedig csak felkel a nap is.

Barna Péter

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s