Ady / Petőfi: rendhagyó irodalomóra Fehér Renátóval (programajánló)

Ady / Petőfi előadás és közönségtalálkozó a Tháliában / FTP

A Nézőművészeti Kft és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása
Rendező: Scherer Péter Szereplők: Katona László Kovács Krisztián

2014. január 16. (Cs) 16.00 Thália, Arizona Stúdió
A Nézőművészeti Kft és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása, az Ady/Petőfi nem szokványos személyességgel hozza közel a fiatalokhoz nagyjaink hétköznapi problémáit, családi életét, örömeit és bánatait. Szeretné megmutatni, hogy a két költőzseni is “csak” hús-vér ember volt, és hogy mi az, ami közös bennük és a mostani olvasókban. Ennek megválaszolására az előadások utáni közönségtalálkozóra egy-egy kortárs alkotót is segítségül hívunk: a januári előadást követően Fehér Renátóval beszélgethet a közönség a két költő kapcsán (is).

adypetofi


Gyakran találkozni azzal az általános vélekedéssel a diákok körében, hogy mindenki, aki a tankönyvekben szerepel, csak egy távoli, magasan a hétköznapi ember fölött álló, morálisan vitathatatlan erényeket felmutató hérosz lehetett, s el sem tudják képzelni (bár az életrajzok gyakran utalnak erre, a részletektől megkímélve), hogy milyen problémákkal, emberi gyarlóságokkal, hétköznapi drámákkal volt az ő életük is teli. Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon érinteni, le kell tudni bontani ezt a falat múlt és jelen között, beszélgetni kell Petőfi vágyairól vagy éppen szerelmi csalódásairól, Ady betegségeiről vagy anyagi gondjairól. Az Ady /Petőfi korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat a műveket (verset és prózát egyaránt) felhasználva hozzák emberi közelségbe a két költőt, hogy személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhasson ki róluk.

„Petőfiről tudni kell, hogy pocsék rossz katona volt, és az egész hadseregnek púp volt a hátán, miközben a nemzet arra várt, hogy tettekben is bizonyítsa a szavait. Bem nagyon megszerette, értékelte benne a költőt és a haditudósítót, sőt önhatalmúlag őrnaggyá nevezte ki. Ezt a többiek nem tudták. Petőfi ebben az őrnagyi egyenruhában ment el Debrecenbe, ezt tették szóvá neki. Tehát a két költő habitusában nagyon közel állt egymáshoz. Mind a ketten lánglelkű figurák voltak, hirtelen haragú emberek, akik szembementek az igazságtalansággal, vállalva, hogy az igazságkeresés és az igazságkiáltás anyagilag vagy akár presztízsben is a kárukra válhat.”
(részlet a Scherer Péter rendezővel készített interjúból)

Fehér Renátó (1989) költő, kritikus Sárváron, majd a Magyar Író Akadémia szépírói mesterkurzusán (Tóth Krisztina szemináriumán) szerezte első irodalmi elismeréseit. Tagja lett a Körhinta Körnek majd a JAK-nak, állandó és alkalmi szerzője az Apokrif, Litera, Prae, Műút stb. folyóiratoknak, de kritikáival számos helyen, így a Magyar Narancs és a Revizor Online felületén is találkozhat az olvasó. Verseit kötetben a Beszámított veszteség című antológia közölte először 2009-ben, ezt követték a Szép versek kötetekbe való felkérések, illetve a kötet nélküli szerzők számára létrehozott Petri György-díjra való jelölések is. Saját bevallása szerint a Melba kocka, A hála jogán, a Csak szilveszter és a Zsömleszag című versei után a Random-ország és a Forradalok már az átlagnál több emberhez is eljutottak. Hogy utóbbiak attitűdje mennyire áll közel Petőfi vagy épp Ady világához, azt már tőle tudjuk meg a januári Ady/Petőfi előadást követő közönségtalálkozón.

Jegyek, bővebb információk: jegy.ftp@gmail.com 70/ 429 3346
http://www.facebook.com/fuggetlenthaliaprojekt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s