A Nirvana új dobosa

Szerzői bemutatkozás_MurzsaTimiA 2013-as megújulás részeként az Apokrif Online decembertől új szerkesztőt avat. Az Apokrif és az Apokrif Online rendszeres szerzője, Murzsa Tímea szerkesztői beköszöntője olvasható alább.

Kedves Olvasó!

„Szerkesztői beköszöntőt írni piszkosul nehéz.” – írta nemrégiben Szabolcsi Gergely, a tanulmányrovat szerkesztője. Az idézet – sajnos – igaz, ugyanis nehéz eltalálni az arányokat egy ilyen szövegben: legyen komoly, de ne legyen görcsös; legyen humoros, de ne legyen súlytalan.

Én azt az utat választom, hogy vegyük komolyan. Mert a cél is ez: továbbra is fenntartani egy komolyan vehető felületet.

Az online médiumok jelentősége egyre nő. Ennek jó indikátorai azok a konferenciák, rendezvények, amelyek az online irodalmi folyóiratok, blogok lehetőségeit firtatják a print sajtó mellett és ellenében. Mert azért erről is van szó: versenyzünk az olvasókért. Az online más lehetőségeket nyújt, mint egy print folyóirat. A híréhség csillapíthatatlan, így az online lapoknak – hasonlóan a blogokhoz, folyamatosan frissülniük kell, hogy legyenek olvasóik. Az olvasók alatt pedig a lehető legtágabb halmazt értsük. A hagyományos írott médiával szemben itt nincs meg a megszokott több évtizedes olvasóközönség. Azonban lehetőség van arra, hogy bárki, de tényleg bárki – Kambodzsától Kingstonig – rátévedjen a lapra, és ha tetszik neki, talán itt is ragadjon, és állandó olvasóvá váljon. Így alakulhat ki az a biztos halmaz, akire mindig számíthatunk. És emellett az a folyton változó, ide-idetévedő olvasókból összetevődő részhalmaz, akikből aztán lehet potenciális rendszeres Apokrif Online-olvasó…, és így tovább, a végtelenségig.

A minőség szempontja elengedhetetlen. Tulajdonképpen a legfontosabb az egész működésünkre nézve. Ugyanis ez az egyetlen tulajdonság, ami kiemelheti az Apokrif Online-t az egyre inkább bővülő irodalmi piacon. De ez a piac cserepiac is. Fontos, hogy kapcsolatban legyünk a többi online orgánummal, mert akárhogy is nézzük, a hiperhivatkozások terében létezünk, egy óriási kapcsolati háló része vagyunk. Ebben a mediális pókhálóban pedig, ha valaki megrezget egy szálat, arra nekünk is reagálni kell.

A következő szempont a befogadhatóság szempontja. Az interneten keresztül – azt mondják az okosak – máshogy olvasunk. Tömörebb, velősebb tartalomra van szükség, az átlaginternetező nem szeret sokat görgetni lefelé. Ezt figyelembe véve kívánunk minőségi, de könnyen megemészthető szövegeket nyújtani az olvasóknak.

Harmadrészt pedig, saját háztájra nézve, az Apokrif Online-nak lépést kell tartania az Apokriffal. A print folyóirat 2012 óta országos terjesztésű lett, így az Online-nak is fel kell kötnie a gatyáját. Több figyelem irányul a lapra, és így az Apokrif oldalkocsijára, ránk is. Ezt a figyelmet ki kell használni, erre pedig most megvan a lehetőség. A szerkesztőség több rovattal is bővült: zene- és tanulmányrovat, a rovatokkal együtt pedig jöttek az új rovatvezetők is: Nyéki Gábor és Szabolcsi Gergely (ilyen sorrendben) és Nyerges Gábor mellett jómagam a szépirodalmi és irodalomkritikai rovat élén. Mihók Nóri, Barkóczi Flóra és veress dani pedig maradnak a színházrovat és a képzőművészeti rovat bevált, megbízható felelősei. Igyekezni fogunk, hogy az Apokrif Online még frissebb és naprakészebb legyen. 

A végére pedig egy kis személyes: az első beszámolómat Reichert Gábor – az Apokrif Online akkori szerkesztője – íratta velem ide. Később az első kritikámat is itt publikáltam, Krasznahorkai egyik könyvéről. Emlékszem, hogy mennyire örültem a megkeresésnek. Arra is emlékszem, milyen büszke voltam, mikor viszontláttam az írásomat. Sokat jelent/jelentett nekem ez a felület (meghatódottság, hegedűszó). Megtiszteltetés, hogy most én nyújthatom valakinek ugyanazt a lehetőséget, amit anno nekem az Apokrif Online.

u.i.: A címet értelmezze mindenki saját szájíze szerint. Egy Nincstelenek-kritikában azt olvastam, hogy a jó irodalmi cím talányos.

Murzsa Tímea

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s