Szerk. bekösz.

szabolcsiAz Apokrif Online 2013-as megújulásának részeként új rovatok is megjelennek portálunkon. A hamarosan induló tanulmányrovat szerkesztője, az Apokrif és az Apokrif Online rendszeres szerzője, Szabolcsi Gergely szerkesztői beköszöntője olvasható alább.

Szerkesztői beköszöntőt (vagy mit) írni piszkosul nehéz. Biztos van, akinek jobban megy, nekem, akinek minden egyes apró szövege, minden egyes sora, minden szava és betűje arról szól, hogy minden íráskényszer ellenére milyen mocskosul nehéz írni, különösen megterhelő. Éppen ezért nem kívánom elnyújtani, csak fölösleges pátosz, gyenge szóvirágok meg más hasonlóan kellemetlen dolgok születnének belőle.

Amikor megtudtam, hogy megkaphatom ezt az újonnan induló rovatot, megkönnyebbültem. Nem csak azért, mert így végre lesz hol publikálnom az összes közepesnél jobban sikerült szemináriumi dolgozatomat, hanem azért is, mert a fiatal irodalmi élet pezsgése ellenére is bántóan bénultnak érzem korosztályom tudományos életének hiányát – kevés publikációs felület, kevés tudományos konferencia és kevés olyan alkalom, amikor az egyetem falain kívül közösségben (közösségként) foglalkozunk a tudománnyal.

Hogy ezek közül a gyakorlatban mire lesz alkalmas ez a rovat, nem tudom. Viszont miután pár helyen jeleztem, hogy várunk szövegeket, egészen rövid idő alatt is érkezett annyi tanulmány és annyi ígéret, ami alapján magabiztosan indíthatjuk el az Apokrif Online tanulmányrovatát. Szándékosan nem jelölöm ki ennek az elindulásnak az irányát, hiszen annak örülnék a legjobban, ha nem a szerkesztőnek kéne meghatároznia az utakat, hanem a beérkezett szövegek maguk alakítanának ki diskurzusokat és keresnének kapcsolódási pontokat egymással. Éppen ezért, reményeim szerint nemcsak irodalmi témájú szövegek fognak beérkezni, hanem egyaránt olvashatunk majd esztétikáról, művészettörténetről vagy éppen filozófiáról is.

 Szabolcsi Gergely

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s