IDYLLIUM versperformansz (beszámoló)

IDYLLIUM versperformansz, RoHAM Bár, 2013. 04. 30. 

Idyllium plakát 2013. ápr. 30.Főszerepben: a Szöveg
Magyar hangja: a MambooMatzschkák Kollektíva

Az újonnan fúzionáló Sirályban és Rohamban (ami azóta sajnos bezárt, de ősszel remélhetőleg újraindul) rendezték meg az Idyllium versperformanszot, az Apokrif Irodalmi Folyóirat és a MambooMatzschkák Kollektíva szervezésében. Az est három részre tagoldódott: egy pódiumbeszélgetésre, a konkrét versperformanszra és az Ötösalá zenekar koncertjére.

Az esemény immáron a harmadik performansz, amit Mihók Nóra rendezése fémjelez. A Kiszavalóshow és a Melléütések után az Idyllium még mindig tudott meglepetéseket tartogatni. A kivitelezés egyre profibb, a csapaton pedig most látszott leginkább, hogy tagjai ténylegesen egy kollektíva részei.

A pódiumbeszélgetést Torma Mária, az Apokrif szerkesztője vezette. Az első kérdés egy definíciós kísérlet volt: „Mi a fene az az Idyllium és a MambooMatzschkák kollektíva?”. Mihók Nóra elmondta, hogy az Idyllium cím Tarcsay Zoltán azonos című verséből jön. Minden egyes alkotás, amely a műsor részét képezi, bizonyos hangulattal bír, egy sajátos idyllium-képpel, ami akár negatív is lehet. A kérdés második felére válaszolva kifejtette, hogy a MambooMatzschkák Kollektíva létét gyakorlatilag a Kiszavalóshowtól számolja, de a jelenlegi felállás a Melléütések óta létezik. A közreműködő színészek: Telepó Zsófia, Solymos Tamás és Stoller Mátyás, az operatőri munkát Gyarmati Balázs végzi, a megzenésítésért pedig az Ötösalá zenekar felel.

Idyllium plakát 2013. ápr. 30.

A következő kérdés a szerzőkhöz szólt, akiknek versei helyet kaptak a performanszban: „Megtalálja-e magát ezen a piacon a vers?”. Nyerges Gábor Ádám szerint a puding próbája az evés, a műsor után kiderül, hogy működnek-e így (is) a versek. Hozzátette, hogy olyan szempontból mindenképpen hasznos a kísérlet, hogy egy profi előadás új jelentésrétegeket tud előhozni, olyanokat, amik egy hagyományos szerzői felolvasás során nem jelennének meg. Sós Dóra és Evellei Kata azt emelték ki, hogy a műsor mindenképpen visszajelzés arról, hogy mennyire működik jól az alkotásuk. Torma Mária a későbbiekben egy-két műhelytitokról kíváncsiskodott. Nóra kifejtette, hogy áll össze a fejében kép: először a verset választja ki, majd az ahhoz leginkább illő előadót. Azonban van olyan, mikor egy-egy Ötösalá-szám ihleti meg, vagy éppen a zenekar ír új dalt a versek hatására, tehát a kialakulás ívét nagyon nehéz visszafejteni. Ami biztos, hogy ami a színpadon történik, az bizonyos szempontból megjósolhatatlan – élesben mindig valami új keletkezik.

Sajátos újítás az Idyllium esetében a versflyerek alkalmazása és a werkfilm készítése. A versflyerek (amelyek elérhetők a MambooMatzschkák Facebook-oldalán a werkfilmmel egyetemben) egy-egy kiragadott idézetet tartalmaznak, illetve egy hangulatban hozzá illő képet. Ügyesen összekapcsolva ezzel az erőteljesen akusztikus előadást a vizualitással. A werkfilm szintén ennek a kísérletnek a része lehet, illetve jelölője annak, hogy a Kollektíva most már tényleg egy egységet alkot, és érdemes velük számolni.

apokrif-zszsv-7

A versperformansz a címben is megidézett Tarcsay-verssel indult, amelybe rendhagyó módon Evellei Kata Gazdátlan ház című költeményének sorai is beépültek. A vers sajátos „idylliumát” az Ötösalá zenekar remekül felerősítette. Talán a performansz legnagyobb érdeme ez a fajta együttműködés volt. A versek hangulatát az előadók személye tökéletesen közvetítette: Telepó Zsófia abszolút nő-figurája, Solymos Tamás néhol szomorkás, néhol humorral fűszerezett, egyedi előadásmódja és Stoller Mátyás macsó-férfi karaktere aláhúzta a versek jelentéseit. Ehhez járult hozzá a zenekar hol gitár-, hol dobközpontú zenéje. Sós Dóra Varródoboz című versének esetében a szövegben említett „tűszúrás” mintha a zene által is megidéződött volna az éles dobhang következtében. Huszonnégy alkotást hallhattunk, mindegyik más és más hangulatot idézett meg, egyedi világot teremtett. A műsorban szereplő versek szerzői: Biró Krisztián, Evellei Kata, Fehér Renátó, Kapelner Zsolt, Nyerges Gábor Ádám, Radnóty Zoltán, Sós Dóra Gabriella, Stolcz Ádám, Tarcsay Zoltán, Török Sándor Mátyás. Az estet az Ötösalá zenekar koncertje zárta.

roham_bar_2013_04_30_09

A versperformansz legfontosabb üzenete az lehet, amit Telepó Zsófia mond a werkfilmben: a szöveg a lényeg! A MambooMatzschkák Kollektíva mindent megtett azért, hogy a szöveg meg tudjon szólalni, hangzó és képi formában egyaránt. Mert, ahogy a jelmondatuk is mondja – „Amiről be lehet szélni, arról be kell szélni”. Akiket bővebben is érdekel a Kollektíva működése, az a http://versperformansz.hu/ oldalon tájékozódhat felőle.

Murzsa Tímea

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s