Hovatovább fesztivál (programajánló)

Hovatovább – A Beszélő folyóirat kulturális fesztiválja

2011. november 30-ától december 14-éig

A Beszélő folyóirat decemberben Hovatovább néven rendez kulturális fesztivált, melyen roma művészek, roma művészettel és roma / szegénység / marginalitás tematikával foglalkozók, valamint vállaltan antirasszisták együtt lépnek fel, olykor együtt is működnek.

A Hovatovább a (roma-nem roma) együttműködésről szól, emellett idén az oktatás, a sikeres kísérletek lesznek a központban, szeretnénk, ha az egymásról sokszor alig tudó kísérletek is megismernék egymást.

A nyitónapon a fő vendégünk, az L. Ritók Nóra-vezette berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítványi Művészeti Iskola mutatkozik be: az új kiállításukkal (gyerekrajzok és fotók azokról a helyekről, ahol a rajzokat alkotó, igen nagy szegénységben élő gyerekek élnek); két, az idei szemlén bemutatott, róluk szóló dokus filmmel és beszélgetéssel. Másik meghívottunk a Derdák Tibor, Orsós János vezette sajókazai Dr.Ambédkar Iskola lesz.

Célunk a mélyszegényekkel dolgozó  alapítványi iskolák egyre nehezebb helyzetére felhívni a figyelmet, jövőre a támogatások megvonásával a létük kerül veszélybe.

A két iskola diákjait öt napra látjuk vendégül, a zárónapon Varga Anikó vezetésével egy színházi előadást mutatnak majd be, ahol lesz még gyerekek számára színházi előadás (Stúdió K, Karaván), bohóc (Fogas és Kamilla), festés (Németh Ilona).

Sok más mellett a következők vállalták a részvételt: színház  — Krétakör (a szomolyai és ároktői kísérlettel), StúdióK (gyerekdarabokkal), irodalom — Parti Nagy Lajos, Tóth Kriszta, Jónás Tamás, Kőszeg Ferenc, Vajda Mihály (többen új, a fesztiválra készülő szöveggel), dokus filmek — Szekeres Csaba (Örvény, Toldról), Pálos György (az Igazgyöngyről), fotó — Vachter János (fotók Toldról és más olyan helyekről, ahol az Igazgyöngy tanítványi élnek, ezzel egészítjük ki a kiállítást), beszélgetések — Ferge Zsuzsa, Fliegauf Benedek (a sorozatgyilkosságról készülő Szállnak a varjak című filmjéről), Junghaus Tímea (a roma művészetről), zene  — Fischer Ádám (zongorán kíséri a 15 éves roma hegedűs tehetséget, Váradi Gyulát), RomanoGlaszo, Akkezdet Phiai, Khamoro, HANEM — ők együttműködnek a roma énekes Rácz Gyöngyivel, Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf, spacesh!t.

Szerepel majd Závada Pál — Korniss Péter Egy sor cigány című új kötete, beszélgetünk Spiró Györggyel a Feleségversenyről, az Igazgyöngy Iskola képeire írók, költők írnak majd szövegeket (Borbély Szilárd, Halasi Zoltán, Mesterházi Mónika, Németh Gábor).

A Fesztivál helyszínei: OSA, FUGA (itt a gyerekrajzokból aukciót szervezünk, mellyel az Igazgyöngy Iskolát támogatjuk — komolyzenei koncert kapcsolódik hozzá), N&N (itt cigány festők tárlata lesz a Kugler Art anyagából), Vízraktér (beszélgetés, koncert).

A fesztivál előtt a Romaversitas hallgatói iskolákat keresnek fel, hogy beszélgessenek a roma fiatalok problémáiról és lehetőségeiről, s hogy hírét vigyék a fesztiválnak, a Romaversitas egy délután Sociopoly-játékra hívja a közönséget.

Ezen kívül “önkéntes piacot” szervezünk, amelyen a különféle önkéntesek segítő szervezetek be tudnak mutatkozni, meg tudják ismerni egymást is, netán új tagokat tudnak toborozni.

A Hovatovább minden programja ingyenes, terveink szerint legközelebb tavasszal jelentkezünk újabb Hovatovább sorozattal.

Fesztiválblog

Fb-oldal

Fesztiválszpot:

Ambrus Judit
Beszélő
Hovatovább

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s