Home-street-pub est a Könyvtár Klub teraszán (beszámoló)

Augusztus 17-én került sor az [fkt] nyári felolvasóest-sorozatának utolsó műsorára, a Home-Street-Pub est megismétlésére, amely tavaly ősszel igazi közönségsiker volt. Ezúttal azonban a négy felolvasóból – még a megígért kettő közül is – csak Juhász Kristóf tudott megjelenni, így egyedül kellett megnyernie magának a maréknyi közönség tetszését.

Ez, és a régebbi beszámolókban már említett körülmények, pl. a szabadtéri színpad viszont nem tudta elrontani az estet. Annál is inkább, mivel „Krizsó” ezúttal a közönség között ülve olvasta fel saját és barátai műveit. Ez a gesztus, no meg a laza, közvetlen hang nagyban hozzájárult az est sikeréhez. Különlegességét viszont eleve garantálta a címbe foglalt tematika: a bohém életmód bemutatása otthon, az utcán és a kocsmában, humoros történetekkel és furcsa karakterekkel. Köztük volt Simándi Csaba a Vagina Dentata (!) című legendájával, maga Juhász Kristóf (harmadik személyben), valamint az igencsak fiktívnek hangzó Kakasi Matyi nevű, aki az egyik róla szóló történetben már-már extázisba esett attól, hogy megverték. Amint ez Simándi elbeszélésének címéből kiderült, a témához és az elbeszélői „én”-ekhez igazodott a művek nyelvezete is: gyakoriak voltak a szleng és – egyedülálló módon – az obszcén kifejezések. Maguk a művek azonban minden egyediségüket latba véve sem emelkedtek erős közepesnél magasabb színvonalra. Valószínűnek tartom, hogy nagyon könnyen el lehetett volna rontani az estet, ha az előadó nem megfelelően olvasta volna fel a szövegeket. Krizsó viszont nem ragadtatta el magát, a szövegek teljesen élvezhetőek voltak előadásában, még a hangja se botlott meg, ami pedig sajnos gyakran megesett az eddigi műsorok során a felolvasókkal, még Boncsér Sárával és Várhegyi Andrással is a MoHa világán. Mindent figyelembe véve tehát pozitív benyomásom volt az estet illetően.
Maga az egész sorozat, ha nem is olyan számottevő, de érezhető fejlődésen ment keresztül a nyár folyamán. A gyenge kezdést követően egyre tűrhetőbb előadások következtek, így a Hölgyest és a már emlegetett MoHa világa est. Úgy gondolom, hogy a sort méltó módon zárta le a Home-Street-Pub, s tekintve a fejlődő tendenciát, igényesnek ígérkezik az [fkt] őszi felolvasóest-sorozata is, ahol az ismert költők, novellisták, előadók és zenészek mellett újakkal is megismerkedhet majd a néző.

Török Sándor Mátyás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s